19 Mei 2011

Kau pergi

   Dalam seminggu dua ni, hati aku teringat-ingat kat arwah atuk dan nenek aku. Atuk aku tu, aku panggil Chek (Panggilan bagi ayah untuk orang Pantai Timur) dan nenek aku panggil Mek. Chek, ayah kepada ayah aku dan Mek, emak kepada mak aku. Hati ini sentiasa rindukan mereka. Aku harap mereka bahagia di dunia sana.

   Aku dulu rapat sangat dengan Chek. Dengan Mek, tak rapat sangat sebab aku membesar dengan keluarga sebelah ayah. Jadi, keluarga sebelah mak, aku tak berapa sangat. Tapi aku puas hati la sebab sempat jaga mereka sebelum mereka pergi tinggalkan aku walaupun sekejap. Aku rasa rindu sangat-sangat kat Chek. Aku manja sangat dengan dia. Memandangkan aku je yang suka dengar cakap dia, dia pun sayangkan aku.

   Chek pesan suruh aku jadi cikgu atau nurse. Dia suka dua-dua kerja ni. Dan sekarang Chek, cucu mu ini berusaha untuk menunaikan janji. Kalau lah dia masih ada. Mesti dia seronok dan bangga dengan aku. Aku gembira. Tapi bila teringatkan dia, hati aku sayu, sayu sangat. Chek pernah cakap, ' Nanti Jah jadi cikgu, tolong mak ayah, walaupun masa tu Chek dah tak ada'.. Dia bagitau aku ni masa aku Tingkatan 2, tahun 2004 lagi. Aku rindu dia sangat-sangat.

   Tadi aku hadiahkan dia ayat-ayat suci Al Quran. Aku tak sempat nak balas kebaikan dia, hanya itu sahaja yang aku mampu bagi untuk dia. Dan aku akan cuba untuk tunaikan janji aku pada dia untuk jadi cikgu. Aku harap aku boleh jumpa dia kat sana nanti. Aku juga akan pergi. Cuma bila masa dan waktunya, aku sendiri pun tak pernah tahu..................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan